Američki viski

Američki viski je viski proizveden u Sjedinjenim Državama. Primarne vrste američkog viskija su viski burbon, raženi viski, raženi malt viski, malt viski, pšenični viski, viski iz Tenesija i viski od kukuruza. Sve su napravljene od kaše sa najmanje 51% njihovih nazvanih zrna.

Takođe su uključeni blendirani viskiji, mešavine viskija, žitnih viskija i alkoholnih pic´a koji ne određuju dominantno zrno. U slučaju mešavina, američki viski može da sadrži veštačke boje i arome. Treći najpoznatiji viski sveta je svakako američki viski. Cena, kvalitet i aroma nikako ne zaostaju za jakom konkurencijom. Američki viski poznat je po svoje dve vrste– „straight“ i „blend“. Najpoznatija od svih vrsta „straight“ viskija je Bourbon, koji nosi naziv regije u kojoj se proizvodi. Osim što mora ležati u hrastovom drvetu minimum dve godine, ovaj viski mora biti napravljen od minimalno 51% kukuruza

Najpoznatiji brendovi su : Jack Daniels, Jim Beam, Maker’s Mark, Four Roses, Wild Turkey...

Pretraga